DOĞUM TARİHİ VE YERİ
29 Temmuz 1969 Kulp, Diyarbakır
Sağlıkçıyım. Eğitimciyim. Siyasetçiyim. Kadın hareketi, kadın mücadelesi, kadına yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddet ile mücadele, yerel yönetimler ve siyasi parti çalışmaları konu ve alanlarında faalim. Dicle Üniversitesi, Hemşirelik Yüksek Okulu mezunuyum.
Toplumsal ve politik hayatımın başından itibaren cinsiyet ayrımcılığına ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele içinde oldum. 1990’lı yılların başlarında kurulan Diyarbakır Kadın Platformu’nun kurucuları arasındaydım. Kürt kadın hareketinin içinde oldum. Kadın danışma ve dayanışma merkezlerinde kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele ve Özgür Yaşam Evi olarak nitelemeyi tercih ettiğimiz Kadın Sığınma Evlerinde başvuru, danışmanlık ile eğitim ve atölye çalışmaları yürüttüm.
1997-2004 yılları arasında Diyarbakır’da Türkiye Aile Planlaması Derneği bünyesinde, kadın ve aile sağlığı eğitim ve uygulama çalışmalarını yürüttüm. Kadın Sığınakları Kurultayları ile Kadın Adayları Destekleme Derneği-KADER’in çalışmalarına katıldım.
TBMM’de yer aldığım her iki dönemde de kadın hareketinin gündeminin Meclis gündemine taşınması için mücadele ettim. Anne Çocuk Eğitim Vakfı-AÇEV, KADER, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı-KEDV gibi sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın sağlığı konuları başta olmak üzere gönüllü eğitimler verdim ve atölye çalışmaları yürütüm.
2004 yılında Diyarbakır Bağlar Belediyesinin Kadınlara yönelik sağlık, eğitim ve danışmanlık çalışmalarının yürütülmesi için açılan Kardelen Kadın Evi‘nin kurucuları arasında yer aldım ve 2009 yılına değin Kardelen Kadın Evi’nin çatısı altındaki kadın çalışmalarının koordinatörlüğünü yürüttüm.
Kadın hareketi içindeki çalışmalarımla aynı zamanda sendikal hareket ile Kürt sorununun demokratik barışçıl yollardan çözülmesi amacıyla yürütülen mücadelenin içinde oldum.
1990’lı yıllarda kamu emekçilerinin sendikalaşma çalışmalarına katıldım. Sendikal çalışmalarım daha sonra Belediye işkolunda örgütlü Belediye İş sendikası ile devam etti.
2009 Yerel Seçimlerinde Mardin’in Derik ilçesinde Demokratik Toplum Partisi-DTP’den Belediye Başkanı seçildim.
2015 Haziran ve Kasım Seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi-HDP’nin listelerinden Diyarbakır Milletvekili seçildim. 26. ve 27. TBMM’de yer aldım. TBMM’de HDP’nin Grup Başkanvekili olarak görev üstlendim.
Diyarbakır Kadın Platformu kurucularından, üye
Halkların Demokratik Partisi-HDP üye, Parti Meclisi üyesi, Merkez Yürütme Kurulu üyesi, Milletvekili, Belediye Başkanı, Grup Başkan Vekili
Kadın Adayları Destekleme Derneği-KADER
2016 yılında OHAL ilanının ardından Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Umut Işığı Kadın Kooperatifi üye
2016 yılında OHAL ilanının ardından Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Kadın Derneği üye
2016 yılında OHAL ilanının ardından Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Demokratik Toplum Kongresi üye
Başta kadınlar olmak üzere barış ve demokrasiden yana olan tüm insanlar, halklar.
Kovuşturmalar, Hapis, Sürgün
Belediye başkanı ve milletvekili olarak yürüttüğüm çalışmalardan dolayı hakkımda davalar açıldı. Tutuklandım.
2011-2014 yılları arasında Diyarbakır ve Siirt Cezaevlerinde; 2016-2021 yılları arasında ise Kandıra Cezaevinde hapsedildim.
Demokratik Özgür Kadın Hareketi bünyesindeki demokratik faaliyetlerim de tutuklanmam için gösterilen gerekçeler arasında yer almaktaydı. 2009 yılından itibaren Demokratik Özgür Kadın Hareketine yönelik sistematik gözaltı ve tutuklama operasyonları gerçekleştirildi.
Hakkımda açılmış halen devam etmekte olan ceza davaları var.
Kitap içinde
Gültan Kışanak (2018). Kürt Siyasetinin Mor Rengi içinde, Dipnot, İstanbul.
Basında yer alan haber ve yazılar
Bianet Haber Merkezi, “HDP’li Çağlar Demirel Tahliye Edildi”, Bianet (22. 9. 2021) (Erişim 23. 4. 2023)
Hakkımda Bianet’te yer alan diğer haber ve yazılar
Hakkımda CNN Türk’te yer alan haberler
Halkların Demokratik Partisi-HDP (2017) “Çağlar Demirel’in hukuksuzca cezaevinde tutulması ve cezaevi koşulları”, HDP resmi web sitesi (16. 1. 2017) (Erişim 23. 4. 2023).
Halkların Demokratik Partisi-HDP resmi web sitesinde hakkımda yer alan diğer haberler
Belirtilmedi
Tohum ekenler, fide dikenler – Türkiye sol hareketi kadın+lar tarihi arşivine isim yükleme kuralı:
– Yaşayan kişiler, kendisiyle ilgili bilgileri ancak şahsen ekleyebilir.
– Vefat etmiş isimlerin bilgi girişi ise, konuya ilgi duyan herkes için mümkündür.
İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi