Maliye Memuru, Sendikacı, Politikacı, Kadın Hakları Savunucusu

Gülsen Ülker

DOĞUM TARİHİ VE YERİ

1 Kasım 1961 Diyarbakır

Kamu çalışanıyım. Maliye memuruyum. Feminist aktivistim. Kadın hareketi, sendikal alan ve siyasi parti çalışmaları içindeyim.

Yüksek Lisansımı, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalında, “Türkiye’de Kadına Yönelik Kurumsal Politikalar: Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelemenin Olanak ve Sınırlılıkları” konulu tezle, 2002 yılında yaptım. Danışmanım Prof. Dr. Gülay Toksöz’dü. 

1987 yılından bu yana kadın hareketi/feminist hareket içindeyim. 90’lar ve 2000’li yıllar boyunca kadın hareketinin/feminist hareketin mücadelesi ile etkili olduğu Medeni Kanun, Ceza Yasası gibi temel yasaların cinsiyetçi maddelerinin değiştirildiği, eşitlik sağlayıcı düzenlemelerin yapıldığı süreçlerde aktif mücadele yürüten kadın platformları içinde yer aldım. Maliye Bakanlığında çalıştığım sırada önce Tüm Maliye Sen, sonrasında da Büro Emekçileri Sendikası-BES’de sendikal deneyimim de oldu. 2015 yılında 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde Halkların Demokratik Partis-iHDP  Ankara milletvekili adayı oldum. 2016 yılından bu yana HDP’de başta eğitim ve kadın çalışmaları olmak üzere çeşitli alanlarda devam etmekteyim. 

Türkiye’de barışın sağlanması için yürütülen çalışmalara katkı sağladım. Bunlardan biri karma bir yapı olan Türkiye Barış Meclisi oldu.  2016 yılında vakıf olarak örgütlenen bu yapının 2013-2015 yılları arasında yürütmesinde yer aldım. Barış mücadelesi içinde olduğum bir diğer yapı ise Barış İçin Kadın Girişimi oldu. 2009 yılında kurulan bu girişimin oluşturulmasında yer aldım ve çalışmalarına aktif bir şekilde katıldım.

Üye, Kadın Dayanışma Vakfı, 2001- 

Üye, Kaos Gay ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL), 2009- 

Kurucu Üyelik ve Yönetim Kurulu Üyeği, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, 2011-

Yönetim Kurulu Üyeliği, Kadın Dayanışma Vakfı,2001- 2003 

Yönetim Kurulu Üyeliği, Kadın Dayanışma Vakfı, 2003- 2005 

Yönetim Kurulu Başkanlığı, Kadın Dayanışma Vakfı, 2005- 2007 

Yönetim Kurulu Başkanlığı, Kadın Dayanışma Vakfı, 2007- 2009

Yürütme Kurulu Üyeliği, Türkiye Barış Meclisi 2013-2015

Üye, Demir Leblebi Derneği, 2015-

Birlikte yürüdüğüm tüm kadın ve erkek arkadaşlarım, kardeşlerim…

Gülsen Ülker: “Önceliğimiz kadınların yaşam hakkı talebi”, Halkların Demokratik Partisi-HDP web sitesi.

Gülsen Ülker: “HDP Olarak Hem Türkiye’ye Hem de Ankara’ya Temas Ettik”, Bianet, (6 Haziran 2015) (Erişim 22. Nisan. 2023).

Gülsen Ülker maddesi (2022). Vardık Varız Var Olacağız – KESK’li kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi, İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi

Gazete ve Dergi Makaleleri

Gülsen Ülker (2011), “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele: Türkiye Deneyiminin Kısa Bir Anlatısı”, Birleşik Taşımacılık Sendikası Dergisi, (Mart 2011). 

Gülsen Ülker (2009), “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimler ve Kadın Dayanışma Vakfı Deneyimi”, Memleket Mevzuat Dergisi

 

Kitap Bölümü 

Gülsen Ülker, (2002), Anneanne: Sırlarını Eskitmiş Aynalar (der). Eser Köker içinde, Çiviyazıları Yayınevi / Fidenti Kitaplığı. 

Gülsen Ülker, (2020), “Eviçi Şiddet ile Mücadelede Kamusal Politikalar: Kolluk Güçleri”  Kişisel olan Politiktir: Kadınlara Yönelik Eviçi Şiddet Verisi ve Politika (der.)  İlknur Yüksel-Kaptanoğlu içinde, Notabene yayınları, İstanbul,  s: 113-153.Barışın Öyküsü “Bu bir başucu kitabıdır” kitabının hazırlanmasına katkıda bulundum. Bu kitap Demir Leblebi Kadın Derneği’nin “Barışı Hayal Etmek” Projesi kapsamında “Hayalimden Barış Yaptım” atölyeleri kolaylaştırıcılarının eğitimi için yayınlandı.

Bu sayfadaki bilgiler, 20  Nisan 2023 tarihinde Gülsen Ülker tarafından yüklenmiştir.

Tohum ekenler, fide dikenler – Türkiye sol hareketi kadın+lar tarihi arşivine isim yükleme kuralı:

– Yaşayan kişiler, kendisiyle ilgili bilgileri ancak şahsen ekleyebilir.

– Vefat etmiş isimlerin bilgi girişi ise, konuya ilgi duyan herkes için mümkündür.

 İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi