Mimar, Meslek Örgütü Aktivisti

Neslihan Özkan

DOĞUM TARİHİ VE YERİ

1 Ocak 1966 Derik, Mardin

Mimarım. Haksızlığa, ayrımcılığa karşı mücadele ile birlikte kadın hakları ve özgürlüğü için  daima çalıştım. Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum.

12 Eylül öncesinde,  1978-1980 yıllarında, lise öğrencisi iken Devrimci Doğu  Kültür Derneği –

DDKD üyesi oldum, sosyal ve eğitsel çalışmalarına katıldım. Kadınlar için çok çeşitli çalışmalar yaptık. Kadınların hayata aktif katılımını sağlamak amacıyla eğitim çalışmalar, tiyatro gibi yasal olan faaliyetlerde bulunuyorduk.

12 Eylül darbesi olduğunda dernekler kapatıldı. Bizim derneğimiz de kapatıldı. 12 Eylül döneminde tutuklandım. Uzun bir sorgu sürecinden sonra tutuklandım ve 5 No’lu cezaevinde 6 ay kaldım. Tutuklandıktan iki yıl sonra yargılandığım davadan beraat ettim. 1985 yılında üniversitede öğrenci derneği içinde yer aldım. Bu nedenle üniversitede yapılan her eylem sonrası gözaltına defalarca alındım.

1988 yılında İnsan Hakları Derneği IHD, Diyarbakır Şubesi’ne  üye oldum, hak ihlalleri ile kadınların toplumsal mücadeleye katılımını sağlamak için derneğin bünyesinde halka açık toplantılarda konuşmalar yaptım.

1992 yılında Diyarbakır’da Yurtsever Kadınlar Derneği YKD’yi kurduk, kurucusu olduğum derneğin aynı zamanda yönetiminde yer aldım.

Bir kadın olarak  hep mücadele içinde oldum. Bu mücadele dünya görüşüme, hayatta direngen duruşuma çok katkı sunmuştur. Mücadele içinde biz dönüştük, dönüştürdük. Kendimizle beraber ailemizi ve etrafımızdaki kadınları da dönüştürdük. Küçük yaşta katıldığım bu mücadele beni her zaman güçlü kıldı hiçbir zaman hayat  karşısında yılmadım ve yılmayacağım iyi ki, bu dünyaya kadın olarak gelmişim.

Belirtilmedi

1981 yılında tutuklandım, 6  ay  5 nolu cezaevinde yattım.

Üniversite de bir çok kez gözaltına alınıp serbest bırakıldım.

Belirtilmedi

Belirtilmedi

Bu sayfadaki bilgiler, 20 Nisan 2023 tarihinde Neslihan Özkan tarafından yüklenmiştir. 

Tohum ekenler, fide dikenler – Türkiye sol hareketi kadın+lar tarihi arşivine isim yükleme kuralı:

– Yaşayan kişiler, kendisiyle ilgili bilgileri ancak şahsen ekleyebilir.

– Vefat etmiş isimlerin bilgi girişi ise, konuya ilgi duyan herkes için mümkündür.

 İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi