Öğretmen, Sendikacı

Nurhan Akyüz

DOĞUM TARİHİ VE YERİ

1945 Bafra, Samsun

ÖLÜM TARİHİ VE YERİ

2006 Çamönü Köyü, Menderes, İzmir

MEZARI

Belirtilmedi

Nurhan Akyüz öğretmen olarak çalıştı.   Kamu emekçilerinin sendikal hareketi,  kadın hareketi, sosyalist hareket içinde etkin oldu.

Akyüz, Eğitim Enstitüsü mezunudur.  1964 yılında öğretmen olarak göreve başladıktan sonra Tüm Öğretmenler Sendikası-TÖS’e üye oldu ve aktif görevler üstlendi. 

TÖS’ün 12 Mart 1971 Askeri Muhtırası’yla kapatılmasının ardından çalışmalarına, Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği-TÖB-DER’de devam etti.

1978 yılında Karadeniz Kadınlar Derneği’nin kurulmasında yer aldı ve merkez yönetim kurulu üyesi oldu. Karadeniz Kadınlar Derneği’nin yayınladığı bir bülten nedeni ile hakkında dava açıldı. Dava devam ederken 12 Eylül Askeri  Darbesi gerçekleşti ve yargılandığı davadan 6 ay hapse mahkum edildi. Yaşamına bir süre kaçak devam etti ve 1983 yılında tutuklandı. 1986 yılında tahliye oldu.

12 Eylül Darbesinin ardından çıkarılan sürgün düzenlemesine  dayanarak Cizre’ye sürgün edildi. Sürgün cezası sona erene değin İstanbul’da kaçak yaşadı. Daha sonra nihayet öğretmenlik mesleğine dönebildi. Mesleğe döner dönmez de sendikal örgütlenme çalışmalarında yer aldı. 1993-1994 yıllarında eğitim sendikası Eğit-Sen  genel merkez yönetimine seçildi.

Nurhan Akyüz, 12 Eylül öncesinde olduğu gibi sonraki yıllarda da sendikal mücadele ile kadın özgürlüğü mücadelesini bir arada yürüttü ve bağımsız kadın hareketi içinde yer almayı sürdürdü. Sendikalarda kadın komisyonlarının kurulmasında ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun sendikaların gündemine getirilmesinde öncü bir rol oynadı. 

2001 yılında İzmir Bağımsız Kadın İnsiyatifi’nin kurucuları arasında da yer aldı.

Nurhan Akyüz, yakalandığı kanser hastalığı nedeni ile 2006 yılında aramızdan ayrıldı. 

Nurhan Akyüz, taviz vermeyen kişiliğiyle, özgürlük ve eşitlik mücadelesine bütünsel yaklaşırdı. Eğit-Sen ve Eğitim Sen’in kuruluş yıllarında, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu-KESK’in ve Eğitim Sen’in toplumsal cinsiyet eşitliği  politikalarının ve kurumsal yapısının oluşturulmasında öncü rol oynadı.

Handan Çağlayan (2022). “Öncü KESK’li kadınlar, Nurhan Akyüz”, İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi, Vardık Varız Var olacağız KESK’li kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi sanal sergisi. (15. 09. 2022)

Devrimci Nurhan Akyüz Unutulmadı, gaziantephaberler.com (6. 6. 2016).

 

Kitap

Nuray Kubilay (yayına hazırlayan) (2007). Yüzümüzün Akı Nurhan Akyüz’ün Anısına Sevgiyle, Emre Basımevi İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, (yayın yeri yok).

Nurhan Akyüz sayfasındaki bilgiler,  30 Mart 2023 tarihinde Handan Çağlayan tarafından yüklenmiştir. 

Ek bilgi önerileriniz için: info@istanbulgendermuseum.org

Tohum ekenler, fide dikenler – Türkiye sol hareketi kadın+lar tarihi arşivine isim yükleme kuralı:

– Yaşayan kişiler, kendisiyle ilgili bilgileri ancak şahsen ekleyebilir.

– Vefat etmiş isimlerin bilgi girişi ise, konuya ilgi duyan herkes için mümkündür.

 İstanbul Toplumsal Cinsiyet Müzesi